Ujolidon

Switch to desktop Register Login

Istoric

Echipa de handbal feminin a Clubului Sportiv Universitatea Cluj a fost fondata in anul 1968, alaturi de alte sectii ale vestitului club clujean. De la anul infiintarii pana in anul 1996, formatia de handbal feminin a evoluat in al doilea esalon valoric al tarii, fiind o pepiniera pentru alte echipe din zona care au evoluat in prima liga, ca cele din Zalau, Baia Mare sau Targu Mures. La Universitatea au evoluat in principal tinere jucatoare, care, pe langa handbalul de performanta erau si studente la diferite facultati ale universitatilor din Cluj-Napoca.

Anul 1996 a produs o schimbare majora la club o data cu promovarea in Liga Nationala. Sub bagheta antrenorului Dinu Cojocaru, "U" Cluj a inceput sa devina un nume important in handbalul feminin romanesc. Dintre handbalistele de atunci care mai sunt si acum in handbalul de inalt nivel le mentionam pe Carmen Amariei Lungu si Cristina Dogaru Cucuian, doua jucatoare de renume mondial.

In 1998 "studentele" au obtinut cea mai mare performanta de pana atunci, clasarea pe locul 3 in Liga Nationala si participarea in Cupa EHF. Dupa plecarea lui Cojocaru a urmat la carma echipei antrenorul Liviu Jurca, care a dus formatia clujeana in cupele europene, cu participari in Challenge Cup in sezoanele 2002-2003 si 2003-2004, lansand de asemenea handbaliste de valoare: Ionica Munteanu, Mihaela Ani Senocico, Alina Ariton, Oana Chirila, Georgeta Vartic.

Odata cu sezonul 2005-2006 la carma "studentelor" a venit Gheorghe Covaciu. Alaturi de el au mai sosit la echipa unele handbaliste care au contribuit dupa un an la atingerea celor mai mari performante ale echipei. Egalarea locului trei inregistrat in anul 1998 si finala Challenge Cup, pierduta din pacate. In acest sezon, dupa un start mai poticnit, "studentele" si-au revenit in optimile de finala a Cupei Cupelor cand acestea au eliminat pe formatia sarba Naisa Nis, echipa care le intrecuse in sezonul precedent in cursa pentru Challenge Cup. In sferturile de finala handbalistele de la "U" Jolidon au intalnit echipa Podravka Koprivnica, formatie care a castigat in trecut Champions League.

Istoric european bogat

Vicecampioana României se află la a treia participare consecutivă în preliminariile Ligii Campionilor, aceste ultime trei sezoane fiind cele mai prolifice din istoria grupării clujene. Finala Challenge Cup, din 2007, a fost primul semn că „U” Jolidon doreşte şi performanţă europeană, de atunci crescând pas cu pas, spre competiţii superioare valoric. Chiar dacă nu a atins încă o calificare în grupele principale ale celei mai importante competiţii inter-cluburi de pe continent, „U” Jolidon este o prezenţă deja cunoscută şi respectată în Europa. Turneul găzduit în premieră de Cluj, în 22-23 septembrie, este o şansă nu doar pentru promovarea handbalului la cel mai înalt nivel, dar şi pentru a promova oraşul, valorile sale şi pasiunea pentru sport, în toată Europa. Liga Campionilor este „baricada” supremă în handbal, pe care visează să o treacă oricare dintre echipele aflate la start, în fiecare sezon. Pentru a treia oară consecutiv, printre acestea se numără şi „U” Jolidon Cluj, al cărei istoric european este următorul:

Sezonul 1998-1999
Cupa EHF: eliminată în optimile de finală de GKS Piotrkovia (Polonia)

2002-2003
Challenge Cup: victorii în turul trei, cu Toulon (Franţa) şi în turul patru, cu Pirin Blagoevgrad (Bulgaria), eliminată în sferturile de finală de Nata Gdansk (Polonia)

2003-2004
Challenge Cup: victorie în turul trei, cu Latsia Nicosia, eliminată în optimile de finală de 1. FC Nurnberg (Germania)

2006-2007
Challenge Cup: finalistă, învinsă de HC Naisa Nis (Serbia) la golaveraj, anterior victorii cu Colegio de Gaia (Portugalia), ZRK Hadzici (Bosnia), HC Nuorese (Italia), CS Madeira (Portugalia), HC Econom Lviv (Ucraina), Tomis Constanţa, RK Tresnjevka Zagreb (Croaţia)

2007-2008
Cupa Cupelor: victorii în turul trei, cu SSV Dornbirn Schoren (Austria) şi în optimile de finală, cu HC Naisa Nis (Serbia), eliminată în sferturile de finală, de Podravka Koprivnica (Croaţia)

2010-2011
Liga Campionilor: turneu preliminar, cu un bilanţ de o victorie, cu Metalrug Skopje (Macedonia) şi două înfrângeri, cu IK Savehof (Suedia) şi Bzasen (Norvegia). Echipa a ratat calificarea în grupele Ligii Campionilor şi a continuat în Cupa EHF.
Cupa EHF: eliminată în turul trei de VfL Oldenburg (Germania)

2011-2012
Liga Campionilor: turneu preliminar, cu o victorie în faţa RK Zajecar (Serbia) şi o înfrângere în faţa Viborg HK (Danemarca). Echipa a fost eliminată din cursa spre grupele Ligii Campionilor şi a evoluat în continuare în Cupa Cupelor.
Cupa Cupelor: victorie în turul trei, cu Levanger HK (Norvegia), eliminată în optimile de finală de Dinamo Volgograd (Rusia)

2012-2013
Liga Campionilor, turneu preliminar, grupa 3, cu Muratpaşa Antalya (Turcia), RK Zajecar (Serbia) şi Rostov-Don (Rusia).Haide "U" !!!

Last modified onMarți, 18 Septembrie 2012 17:38
Rate this item
(5 votes)
back to top